Ascultă acest episod aici, sau citește mai jos
Poate anxietatea să te omoare? Ca să răspundem la aceasta întrebare, hai să revedem ce înseamnă anxietatea, completând ce știm până acum.
Anxietatea este în primul rând frică, starea de frică, iar apoi, ca urmare a acestei frici, anxietatea reprezintă activarea sistemului de supraviețuire, de luptă sau fugă.
Există ceva negativ în această descriere a anxietății? O reformulare ar fi: simțim frică, iar creierul activează sistemul de supraviețuire. De ce activează creierul sistemul de supraviețuire? Pentru a supraviețui, bineînțeles, pentru a evada din situația de viață și moarte.
Scopul creierului nu este să îți facă rău, chiar dacă noi credem asta. Înțepăturile la inima, aparenta lipsă de oxigen, reprezintă modurile în care creierul ne pregătește de luptă sau fugă. Cu siguranță aceste procese nu au ca scop să îți facă ție rău sau să te omoare – creierul nu vrea să se omoare pe sine sau pe tine.
De fapt, aceste simptome le-ai întâlnit de multe ori în viața ta, dar nu ai știut că înseamnă activarea sistemului de supraviețuire. De exemplu, dacă faci sport, atunci inima care bate puternic și respirația îngreunată îți sunt familiare, nu-i așa? Ei bine, când faci sport și depui un nivel mai mare de efort, creierul activează același instinct de supraviețuire ca și în cazul anxietății.
Nu există nici o diferență între a face sport la nivel de efort mare, respectiv a fugi de un leu – din punctul de vedere al creierului, tu ai nevoie de ajutor, și el te ajuta așa cum știe cel mai bine, redirecționând resursele ca tu să ieși câștigător/e.
Un alt exemplu când ai mai trăit acest răspuns de supraviețuire a fost când ai avut de vorbit în public. Dacă ești un om statistic normal, ca mine și ca majoritatea, atunci ție și nouă ne este frică de vorbitul în public. Dacă ai ajuns în situația să vorbești pe scenă sau la birou în fața unor clienți sau a echipei, ce ai simțit? Nu cumva ai simțit ritmul cardiac ridicat, gâtul uscat, tremurat și transpirat? Observi că sunt aceleași simptome fizice, vorbim din nou de activarea instinctului de supraviețuire, când creierul te ajută să faci față situației.
Dar pentru mulți dintre noi, nici măcar nu e nevoie să fim forțați să vorbim în public pentru a simți frică și a ne activa instinctul de supraviețuire. Dacă mergem la o petrecere, mulți dintre noi vom simți timiditate, ne vom simți ca și cum am fi priviți de către cei din jur. Ce face domnul Creier atunci? Activează programul de supraviețuire, pentru a ne ajuta să gestionăm situația.
Să spunem că circuli cu liftul, care tocmai s-a defectat și rămâi blocat/ă în acel lift – ce vei simți? Frică, plus activarea instinctului de supraviețuire, nu-i așa? Probabil chiar ți s-a întâmplat asta și nu doar o dată în viață.
Observi că ai experimentat de multe ori, poate de foarte multe ori în viața ta activarea sistemului de supraviețuire, care se pare că și-a făcut treaba – ai supraviețuit, nu-i așa?!
Poate îmi vei atrage atenția că sportul, vorbitul în public, mersul la o petrecere sau a rămâne blocat/ă în lift nu sunt în realitate situații de viață și moarte. De acord, la nivel conștient, dar la nivel inconștient creierul nu știe asta, și face tot posibilul să te salveze.
Nu ai nici un motiv să te sperii de simptomele fizice, dată viitoare când le vei simți – accelerarea ritmului cardiac, crampele stomacale, respirația aparent îngreunată, tremuratul și transpiratul – sunt toate procese normale, a căror scop este salvarea ta, nu eliminarea ta. Creierul nu vrea să ne omoare, ci din potrivă, ne ajută să ieșim din situația de pericol iminent.
În alte cuvinte: activarea instinctului de supraviețuire este normală, și scopul său este să ne ajute în viața de zi cu zi. Nu vei muri din cauza activării acestui sistem, și la fel, nu vei muri din cauza anxietății. De acum înainte nu mai ai de ce să simți frică de simptomele fizice ale anxietății, sunt normale, naturale, și le-ai întâlnit de multe, multe ori de-a lungul vieții.
Nimeni nu a murit din cauza anxietății, și nici tu nu vei muri din cauza anxietății, a fricii sau a simptomelor fizice.
De acum înainte, de câte ori vei simți simptomele descrise, vei analiza astfel: „Acum mă doare inima și tremur. Ok, însemnă că se activează instinctul de supraviețuire. Mă aștept să respir greu, să transpir. Dar atât, nu are rost să mă panichez. Activarea durează câteva minute, și apoi dispare. Pot să mă distrag de la simptome făcând ceva, spălând vase, urmărind un serial la televizor. Sau pot să stau atent/ă la simptome, pentru că nu mai îmi este frică de ele, știu ca nu mă vor omorî. Dacă petrec timp analizând simptomele cu curiozitate, dintr-o dată nu mai simt frică față de ele. Învăț să îmi cunosc corpul și reacțiile. Nu mai îmi este frică de corp și de mine. Ce bună este viața mea acum”.
Ok, azi ai făcut o treabă foarte bună, ai înțeles unul dintre cele mai importante concepte despre problema noastră, anume că anxietatea înseamnă frica de moarte, iar creierul te protejează de situația iminentă, prin activarea sistemului de supraviețuire fugă sau luptă. Această activare nu se întâmplă doar în cazul anxietății, ci și atunci când faci sport, vorbești în public, sau rămâi blocat/ă în lift. Scopul instinctul de supraviețuire este… precum spune numele sau, să te ajute să supraviețuiești.
Pană acum ai crezut că simptomele fizice sunt negative, și că vei muri, dar este chiar invers. Simptomele fizice te ajută să faci față situației, să supraviețuiești. Nimeni nu a murit din cauza anxietății, și nici ție nu ți se va întâmpla nimic rău.
Felicitări pentru pasul tău mare de azi, ți-ai clarificat perspectiva asupra anxietății și observi că lucrurile sunt mai simple și mai pozitive decât credeai. Mâine continuăm cu introducerea unei noi noțiuni în definirea anxietății, pentru ca să îți creezi un tablou și o imagine completă asupra procesului din viața ta.
Îți doresc o zi plină de pace, ne întâlnim în modulul următor, pe curând!
Distribuie episodul unei persoane dragi, care suferă de anxietate