Ascultă acest episod aici, sau citește mai jos

Anxietatea apare atunci când urmărim și credem gândurile recurente despre viitor, de obicei negative și legate de moarte. De exemplu: „Îmi este frică să merg cu liftul pentru că se va bloca”. Aproximativ la fel este povestea cu avionul „Aș vrea să călătoresc în Spania sau America, dar nu pot să circul cu avionul pentru că îmi este frică că se va prăbuși și că voi muri”. Sau „Nu îmi mai iubesc de mult partenerul de viață, dar îmi este frică să ies din relație ca să nu se supere – mai bine să mor eu decât să îl doară pe el”. Toate aceste probleme sunt luate din viața normală, iar persoanele anxioase stau cu ele în fiecare zi, le revin în minte de zeci de ori în câteva ore și le distrug calitatea vieții. Ce facem atunci să nu mai lăsăm aceste gânduri să ne distrugă satisfacția vieții?

În primul rând este important să le observi. Oamenii nu își dau seama că nu realitatea este problema – liftul, avionul, iubi sau pensia – ci modul în care creierul construiește povestea în jurul acestor lucruri. Ține de tine să fii atent/ă la fiecare gând de-al tău, mai ales când apar simptomele fizice, și să te întrebi: este acesta un gând de frică? Gândul pe care mi-l transmite creierul, este un gând pozitiv, folositor? Sau unul negativ, cu finalitatea bine cunoscută, adică moartea mea?

Dacă este un gând negativ orientat către viitor, alegem revenim la prezent redirecționându-ne atenția la ce există în fața noastră, la ce se întâmplă în fața și jurul nostru. Atât! Cât de simplu este asta? Când detectezi gânduri repetitive orientate către viitor, alegi să îți îndrepți atenția la momentul prezent. Cum faci asta practic vei vedea în următoarele module.

Te felicit pentru efortul pe care l-ai făcut azi, ai mai adăugat la librăria ta încă o piesa din puzzle-ul înțelegerii anxietății. Ai înțeles că gândurile repetitive despre trecut ne îngroapă în depresie, iar gândurile repetitive despre viitor au de obicei o valoare negativă, ne declanșează frica și ne activează sistemul de supraviețuire. O parte din ieșirea din anxietate însemnă a sta cu mintea cât mai mult în prezent, un proces ce poate fi antrenat, lucru pe care îl vei face și tu.

Îți doresc o zi plină de pace, ne întâlnim în modulul următor, pe curând!

Distribuie episodul unei persoane dragi, care suferă de anxietate