Ascultă acest episod aici, sau citește mai jos

Mergi cu mașina pe autostrada și persoana din față schimbă banda fără să semnalizeze, punându-ți ție viața în pericol. Peste câteva secunde face o depășire amenințătoare care riscă să creeze un carambol de accidente. Ce simți despre acel șofer și ce faci? Ce spui despre el? Probabil spui că „te enervează” acel șofer, „că îți strica ziua”, și ce i-ai face tu dacă ai putea.

Noi tindem să credem că un eveniment extern, sau o persoană poate să ne declanșeze emoții – acest lucru este, bineînțeles, fals. Ne gândim la enervare și furie ca emoții consecință, notate cu litera C, și numim litera A elementul activator, șofatul necugetat. Urmând psihologia populară, cea de la televizor, credem că litera C, emoțiile de furie și enervare sunt consecințe la elementul activator A, șofatul. Dar cât de adevărat este asta? Dacă asta ar fi adevărat, înseamnă că toate persoanele de pe planetă ar simți aceleași consecințe C. Dar se întâmplă asta așa? Toți omenii simt aceleași consecințe C furie și enervare la elementul activator A?

Probabil și tu cunoști persoane care reacționează diferit la șofatul periculos al altuia: unii oameni reacționează prin furie, alții prin surprindere, alții prin frică, alții neutru, alții aleg să râdă ca metodă protectivă. Asta ne arată că elementul activator A nu determină consecințele C. Ceva lipsește între A și C. Acel ceva este litera B, în engleza Beliefs, iar în română Credințe.

Litera A, activarea, nu determina consecințele C, ci sistemul nostru de credințe, litera B, ne creează emoțiile și gândurile pe care le experimentăm ca și consecințe. Înțelegi?

În cazul nostru, dacă o persoană are credința B că toată lumea „trebuie” să semnalizeze tot timpul, atunci văzând că nu se îndeplinește această credință, explodează în furie. Dacă o altă persoană are credința B că șoferul periculos este începător și de aceea face greșeli mai multe, atunci s-ar putea să îl ierte pe șofer și să simtă consecințele C: blândețe, înțelegere, calm. Observi cum același șofer care face aceleași greșeli este privit foarte diferit de ceilalți membri ai traficului.

Asta înseamnă că fiecare dintre noi avem o perspectivă diferită asupra realității, că fiecare dintre noi percepem realitatea diferit, și că simțim și reacționăm diferit la ea.

Un alt exemplu, doi oameni care au de vorbit în public într-o sală cu câteva sute de oameni. Acesta este elementul activator A. Ca și consecințe, prima persoană simte emoția de frica și panică, iar a doua persoană simte calm și relaxare. Cum pot două persoane care au același element activator A, să simtă atât de diferit C? Acest lucru este foarte simplu explicat prin intermediarul B, sistemul de credințe. Prima persoană are credințe perfecționiste, crede că „trebuie” să exceleze la vorbitul în public, altfel nu are valoare. A doua persoană are credințe realiste, crede că spectatorii sunt mult mai preocupați de mesaj, decât de cine și cum îl exprimă. Credințele B creează consecințele C: credința perfecționistă exprimată prin „trebuie”, îi activează primei persoane instinctul de supraviețuire și va avea un atac de panică. Credința realistă și optimistă a persoanei a doua va avea ca și consecință detașarea și calmul.

Iată cum două persoane, puse în fața aceluiași eveniment activator A, vor simți diferit, vor avea consecințe diferite C. Sistemul de credințe B ne creează realitatea, din cauza sa ne enervăm sau ne relaxăm, procrastinăm sau creăm, urlăm sau deschidem urechea și sufletul către ascultare.

Modelul acesta, ABC, îți dă răspunsul la întrebarea pe care ti-ai adresat-o de multe ori: de ce pe unii nu îi deranjează ce mă deranjează pe mine? Acum înțelegi răspunsul, pentru că fiecare dintre noi are un alt sistem de credințe B, fiecare privește altfel evenimentele sau persoanele activatoare A.

Poate chiar ai avut certuri cu partenerul de viață, mama sau copiii despre un lucru pe care tu îl vezi într-un mod, iar ei în altul. Acum înțelegi că chiar dacă ai credințe puternice despre un lucru, nu înseamnă că sunt adevărate, sunt doar sistemul tău de credințe B, construit de către creierul tău. Creierul soțului, al soacrei și al copiilor va construi mereu alte sisteme de credința B, subiective fiecăruia. Dacă vrei să termini un conflict cât mai repede, atunci ce te ajută nu este să îi forțezi sa aibă sistemul tău de credințe B, ci să înțelegi de ce cred ei ceea ce cred, adică care este sistemul lor de credințe B. Odată ce le înțelegi credințele, poți să lucrezi cu ele, și să ajungeți la un compromis. Când lucrezi cu credințele lor B, și nu încerci sa îi schimbi, atunci îi respecți, iar când îi respecți atunci poți comunica cu ei în mod eficient, și puteți să ajungi la o soluție satisfăcătoare pentru toți.

Anxietatea presupune a avea un sistem de credințe B mai nesănătos, unul în care frica de viitor îl paralizează pe creier în a crea povești mai pozitive și optimiste. Alți oameni reușesc să aibă o viață fericită pentru că au credințe mai sănătoase decât noi, sau măcar mai relaxate. Dacă știm modelul ABC al perspectivei noastre asupra realității, atunci ce putem face să suferim mai puțin, să avem consecințe C mai eficiente pentru satisfacția vieții noastre?

Răspunsul îl găsești în modulul următor.

Distribuie episodul unei persoane dragi, care suferă de anxietate