Ascultă acest episod aici, sau citește mai jos

Iată că am ajuns și la rolul cel mai important, pe care, toți cei implicați în interacțiune ajung să îl joace mai devreme sau mai târziu. Victima a fost abuzată de-a lungul anilor de către un abuzator (soț, mamă, soacră, colegi, șefi, profesori, preot, etc) și și-a pierdut orice încredere de sine. Crede că nu poate să realizeze nimic, și astfel le dă putere salvatorului și abuzatorului, spunându-și „Salvatorule, salvează-mă!”, respectiv „Abuzatorule, ia deciziile pentru mine, pentru că eu nu știu cum «trebuie», cum ar fi mai «bine»”.

Victima a fost atât de mult abuzată, încât crede că nu mai are nici un control asupra sa, sau asupra a nimic. Victima este la mila șefului, soțului, copiilor, soacrei, traficului, corpului, economiei, stării vremii, stării emoționale, etc. Dacă te gândești puțin la persoanele cu anxietate, cât de mult li se potrivesc aceste caracteristici?

Pentru că salvatorul și abuzatorul „știu” ce „trebuie”, victima ascultă și urmează ordinele și sfaturile lor. Victima înghite cu încredere pastila de algocalmin a salvatorului, chiar dacă nu ajută cu nimic problemei sale. De asemenea, execută cu obediență profundă ordinele abuzatorului, chiar dacă nu îi aduce fericire, ci dimpotrivă, îi dăunează la nivel conștient și inconștient.

Modul prin care atrage atenția, prin care își câștigă resursele, este… mila. Victima joacă inconștient rolul victimei, pentru că crede că nu are puterea de a își atinge scopul, dar poate poate supraviețui dacă se preface bleagă, neamenințătoare, plângătoare, mică și săracă.

Victima se simte fără putere, fără speranță, blocată în acest rol. Soluțiile pe termen scurt ale salvatorului o adâncesc mai mult în acest rol. Fuga constantă de realitate, de rezolvarea problemelor închid cercul eternei suferințe.

Moto-ul victimei este: „ce să faci, n-ai ce să faci”!

Rolul victimei este cel mai important pentru noi, pentru că acest rol se potrivește perfect persoanelor care suferă de anxietate. Ele trăiesc mereu în frică, frică de lucrurile externe ca și economia, soțul, serviciul, precum și de propriul corp și gânduri – „cred că o iau razna, că singura ieșire este sinuciderea”.

Bineînțeles că soluția nu este sinuciderea, rolul de victimă este doar un rol pe care îl jucăm, nu este o identitate, sau o personalitate. Nu este scris că asta suntem și asta vom fi mereu – dimpotrivă, este foarte ușor de a ieși din acest rol, după ce te educi cum să faci asta.

Prima oară am descris cele trei roluri, ai identificat oamenii din viața ta care joacă aceste roluri la un nivel inconștient, apoi discutăm despre cum să ieși din fiecare rol – pentru că nu jucăm doar un singur rol, ci pe toate trei. S-ar putea să joci un rol mai des, dar dacă îți îndrepți atenția către interacțiuni și cuvinte, detectezi că schimbăm foarte repede pozițiile.

Recunoști modelul de victimă? Ai și tu acasă și la servici așa ceva? Care sunt cele trei victime de top în viața ta?

Ok, felicitări pentru efortul de azi, am ajuns la miezul problemei relațiilor noastre: în loc să găsim susținere adevărată, respect și empatie, suntem înconjurați de psihopați abuzatori și salvatori manipulatori. Persoanele care suferă de anxietate joacă cel mai des rolul de victimă, fără încredere de sine, fără putere și fără speranță. La baza distrugerii sociale regăsim pe vechiul nostru „prieten”, zeul Trebuie. Rolurile de putere se folosesc de „trebuie” și „ar trebui” ca să afunde victima și mai mult în suferință. Acest lucru ia sfârșit acum – deja ai identificat problemele adevărate, acum urmează să le rezolvăm.

Îți doresc o zi plină de pace, ne întâlnim în modulul următor, pe curând!

Distribuie episodul unei persoane dragi, care suferă de anxietate

Ascultă acest episod aici, sau citește mai jos

Salvatorul este tot în poziția de putere, ca și abuzatorul, și modul său de exprimare este de falsă susținere, adică susținerea pe termen scurt cu nevoia eșuării pe termen lung. De exemplu, dacă o victimă se plânge salvatorului despre relația cu soțul, salvatorul va lua mereu poziția victimei „da, ai «dreptate»”, „este «corect» să te enervezi”, „tu ai «adevărul»”, și o face în astfel mod încât victima să se reîntoarcă mereu la salvator.

Inevitabil, salvatorul ajunge la datul de sfaturi: „ar «trebui» să…”, „ar «trebui» să îți iei bagajele și să pleci”, „ar «trebui» să îi spui în față ceea ce simți”. Soluțiile salvatorului par intuitive pentru victimă, dar, de fapt, sunt soluții capcană, care funcționează pe termen scurt, dar pe termen lung au consecințe mult mai grave. Salvatorul se asigură, inconștient, că victima va avea necazuri și mai mari, iar acesta este modul prin care își poate menține rolul de salvator.

Salvatorul nu poate exista, dacă victima se vindecă cu adevărat.

Când vorbește despre sine, salvatorul crede că „doar încerc să ajut pe alții”, „nu fac nici un rău nimănui”. Salvatorii, la fel ca și abuzatorii și victimele, nu sunt conștienți de rolurile pe care le joacă. Folosesc un limbaj incredibil de manipulativ, asemenea teroriștilor și violatorilor: „dacă faci cum spun eu, totul va fi «bine»”, care înseamnă: „«trebuie» să faci cum spun eu, dacă vrei să fie «bine»”.

Ironic, salvatorul nu are grijă de viața sa, dar are sfaturi nelimitate despre cum ar „trebui” tu să reacționezi și să îți trăiești viața. Noi, victimele, credem că salvatorul este o persoană pozitivă în viața noastră, dar dacă ar fi să îl caracterizăm ar fi: catalizator, pain reliever, ține victima dependentă, te face să te simți bine temporar, fără să rezolvi problema, fără să faci față problemei reale.

Cel mai ușor mod de a te salva, este să îți spună că toți ceilalți sunt de vină: soțul (nu tu) este de vină, copiii (nu tu) sunt de vină, colegii, șeful, etc. Tu niciodată nu ai nici o vină. Astfel, salvatorul te ține într-o bulă de necunoaștere, în care crezi că salvatorul este (singurul) prieten al tău, și toți ceilalți sunt împotriva ta.

Când este descoperit ca salvator, acesta își schimbă imediat rolul în victimă: „dacă ai ști tu câte lucruri am sacrificat eu pentru tine…” – expresie pe care probabil ai auzit-o și tu în familia ta.

Salvatorul își poate lua un soț pe care să îl privească ca pe un proiect: „soțul este acum cioban manelist, dar eu îl voi salva și îl voi transforma în prinț”. Îți dai seama că singura transformare va fi cea în suferință și eventual divorț.

Recunoști modelul de salvator? Ai și tu acasă și la servici așa ceva? Care sunt cei trei salvatori de top în viața ta?

Distribuie episodul unei persoane dragi, care suferă de anxietate

Ascultă acest episod aici, sau citește mai jos

Anxietatea înseamnă frică, declanșată de gândurile negative repetitive orientate către viitor, urmată de simptome fizice (ritm cardiac ridicat, transpirație, încordare, migrenă, constipație sau diaree). Aceste gânduri repetitive negative au legătură cu viața de zi cu zi, și mai ales cu persoanele cu care interacționăm. S-ar putea să simți frică de viitor pentru că nu ai încredere în cei care conduc orașul și țara în care trăiești, s-ar putea simți frică în fiecare dimineață înainte să mergi la lucru pentru că ai un șef sau colegi abuzivi.

Nu am putea să gestionăm anxietatea, dacă nu am trata una dintre cele mai importante cauze ale anxietății, anume relațiile interumane. Pentru asta, folosim modelul Karpman, denumit Triunghiul dramei. Îți imaginezi un triunghi cu vârful în jos, vârf care reprezintă poziția lipsită de putere: victima, iar cele două unghiuri sus reprezintă pozițiile de putere: abuzatorul și salvatorul.

Abuzatorul

Tu ai venit la mine în calitate de victimă, pentru că ai fost agresat/ă de un abuzator. În cazul Sorinei, ea este zilnic supusă abuzului verbal din partea soțului, a mamei și a soacrei: „nu știi să faci nimic”, „nu știi să îți crești copii”, „nu ești o mamă «bună»”. Acesta este limbajul abuzatorului, care se poziționează într-o poziție de superioritate victimei, și este mereu pregătit să îi aducă aminte de inferioritatea sa prin expresiile „nu știi să…”, „nu știi ce «trebuie»”. Soluția o oferă tot abuzatorul „«Trebuie» să faci X”, „«Trebuie» să faci cum zic eu”!

Abuzatorul iubește să dea ordine, și chiar crede că are „dreptate”. Când victima nu execută ordinele, va fi primul care va arunca cu „vina”: „este vina ta”, „trebuia să mă asculți”. Abuzatorul te critică: „nu știi să faci nimic”, te învinovățește: „e doar vina ta”, te controlează: „trebuie să faci cum zic eu”, are o atitudine superioară: „eu știu cum trebuie, tu nu”.

Exemplu este managerul la lucru care dă vina pe tine pentru insatisfacția unui client, în familie soțul dă vina pe tine pentru că nu ai parcat unde „trebuia”, pentru că nu știi să îmbraci copilul cum „trebuie”, de fapt „nu știi să faci «nimic»”. Iar dacă ți se întâmplă ceva rău, își va arăta „empatia” spunându-ți „meritai asta, vezi dacă nu ai făcut ce am spus eu, dacă nu ai făcut ce «trebuie»?”.

Observi aici sursa suferinței despre care noi am vorbim mult, foarte mult. Abuzatorul s-a născut cu „trebuie” în gură – de fapt el chiar se identifică cu zeul Trebuie, chiar crede că are acces la un adevăr universal. Folosirea lui „trebuie” garantează suferința, și garantează și poziția de superioritate – victima doar poate să execute ordinele zeului abuzator.

De ce le place oamenilor poziția de abuzator? Pentru că însemnă putere maximă, regret minim. Ei pot, și cred că au dreptul să rănească pe orice, pentru că ei „știu” care este „adevărul” și „știu” ce „trebuie”. Un abuzator nu suferă de rușine ca tine sau ca mine, pentru că abuzatorul nu greșește niciodată, are soluții pentru orice, de la fotbal, politică și poezie, până la creșterea copiilor, vaccinuri și război.

Ce se întâmplă când un abuzator este descoperit? Acesta își schimbă imediat rolul în victimă și acuză victima că ar fi abuzatoare: „Eu te persecut? Nici pe departe, tu mă acuzi de tot felul de lucruri, dar eu doar îți vreau binele. Tu ești abuzatorul, nu eu!”

S-ar putea că tu pe lângă mulții tăi abuzatori, să realizezi că poate și tu folosești „trebuie” în aproape fiecare propoziție, și că poate și tu joci des rolul de abuzator. Dacă acesta este cazul, și dacă dorești să minimizezi acest rol, vom vorbi mai târziu despre cum să faci asta.

Recunoști modelul de abuzator? Ai și tu acasă și la servici așa ceva? Care sunt cei trei abuzatori de top în viața ta?

Distribuie episodul unei persoane dragi, care suferă de anxietate

Ascultă acest episod aici, sau citește mai jos

Acum înțelegi că ceea ce simțim noi, furie, supărare, anxietate, etc se datorează sistemului nostru de credințe, nu realității. Iar sistemul nostru de credințe se bazează pe zeul Trebuie. Îți aduci aminte când spuneam că „trebuie” este cea mai mare sursă a suferinței tale? Observi că ne întoarcem din nou și din nou la această piesă din puzzle?

Dacă vrei să minimizezi cantitatea de suferință, de emoții care îți răpesc satisfacția vieții, atunci introducem încă o variabilă în modelul nostru. Adăugăm modelului ABC litera D, care înseamnă detectarea lui „trebuie” împreună cu întrebarea „De ce?”.

Dacă iei orice situație care te supără, care îți provoacă mâhnire, dezamăgire, tristețe, etc și o analizezi prin prisma modelului ABCD, vei detecta un „trebuie”, ascuns mai mult sau mai puțin subtil. De exemplu, Adrian declară că este în depresie pentru că soția sa nu comunică cu el. Cum aplicăm această ipoteză pe modelul ABC-D? Activarea este necomunicarea cu soția, iar consecința este supărarea și depresia lui Adrian despre soție. Dar noi știm că suferința soțului provine din B, sistemul de credințe, nu din cauza soției sale. Atunci, detectezi zeul Trebuie, întrebându-te care sunt credințele lui Adrian? Soțul crede că „ar trebui” să se înțeleagă cu soția „ca la început”, „ar trebui” ca soția să fie un prieten la fel ca băieții din grupul lui, și în același timp „ar trebui” ca soția să fie și amantă, și mamă a copiilor lor.

Primul pas este Detectarea, iar apoi întrebarea „De ce «trebuie», de ce «ar trebui» ca soția să aibă atât de multe roluri de-a lungul zilei?” Este posibil ca un om să fie și prieten, și amant, și mamă, și preot, și confesor în același timp? Bineînțeles că nu. Pentru Adrian detectarea și dezbaterea lui „trebuie” l-a ajutat să înțeleagă că avea așteptări nerealiste fața de soția sa. A ales atunci să își schimbe credințele vechi bazate pe zeul Trebuie. Acum respectă rolurile soției de amantă și mamă, iar pentru prietenie la o bere și dezbateri politice petrece timp cu prietenii săi din tinerețe. Atât de ușor este de implementat și folosit modelul ABC-D, și atât de ușor oamenii își schimba perspectiva din „trebuie” în libertate, alegere, acceptare și adaptare.

Un alt exemplu este Sorina, care povesteam că are ca element activator A vorbele mamei sale, iar consecințele C sunt depresie, anxietate, lipsa de încredere. Mama Sorinei o toacă sistematic cu expresii de tipul „nu vei fi niciodată o mamă bună”, „lasă-mă pe mine să fac”, „tu nu știi ce au nevoie copii tăi”.

Oricare dintre noi am crescut, probabil, cu un părinte autoritar, despotic, care găsește o problemă la fiecare soluție.

Dar educându-ne psihologic putem să depășim puterea părintelui autoritar, să ne detașăm de el. Cum folosim modelul ABC-D în acest context? Sorina spune așa: „elementul activator A este critica non stop a mamei mele față de cum îmi cresc copii”, iar consecințele C sunt depresia, anxietatea și lipsa de încredere de sine.

Dar lipsește bineînțeles B, sistemul de credințe. Aplicăm litera D, detectarea zeului Trebuie în credințele Sorinei: „«Trebuie» să fiu un copil bun, iar asta înseamnă să ascult de mama”. Aplicăm litera D din nou, întrebând-o pe Sorina „De ce crezi că «trebuie» să asculți de mama?” Sorina răspunde „Mama nu «trebuie» contrazisă pentru că altfel sunt un copil rău.” O întreb pe Sorina câți ani are – 43 de ani. La 43 de ani crezi că încă ești copilul mamei, și că „trebuie” să nu o contrazici pentru că altfel ești rea? A rămas pe gânduri. La ședința următoare a venit fericită și a declarat că este gata să se înțarce de la mamă, că nu se mai simte ca la 7 ani, când îi era frică de mama sa. Sorina a ales să schimbe sistemul vechi de credințe bazat pe zeul Trebuie, și a ales libertatea, alegerea, acceptarea și adaptarea.

Iată încă o aplicare atât de ușoară a modelului ABC-D, care a salvat încă o persoană din brațele suferinței.

Carmen este o femeie la 50 de ani care are probleme cu soțul care nu vrea să divorțeze. Din punctul ei de vedere relația s-a terminat acum mulți ani, dar el nu vrea să semneze actele de divorț. El lucrează acum într-o țară străină și îi cere soției să își facă buletin pe adresa ei. Carmen nu vrea asta și simte lucruri confuze. Aplicând modelul ABC-D, elementul activator A este soțul care nu vrea să divorțeze și care îi invadează spațiul privat, iar consecințele C ale lui Carmen sunt că simte iritare, îngrijorare, teamă, stres, dezorientare, depresie, anxietate și încă câteva emoții nefericite. Carmen experimentează nefericire pentru că se simte obligată să îi facă pe plac soțului, cu toate că nu vrea asta.

Aplicând litera D, detectăm zeul Trebuie sub forma: „«trebuie» să îi fac pe plac soțului, altfel nu sunt un om bun”. Aplicăm din nou litera D, cu întrebarea „De ce crezi asta? De ce crezi ca «trebuie» să îi faci pe plac soțului, altfel nu ești un om bun?” Răspunsul vine după câteva momente de gândire: „Pentru că așa m-a învățat mama. Mama mi-a spus că «trebuie» să ajut pe toata lumea, că toată lumea «trebuie» să mă placă”. Înțeleg că asta te-a învățat mama, dar tu te placi pe tine? Îți place să le faci tuturor pe plac? Cum te tratează oamenii când le faci non-stop pe plac? Carmen recunoaște: „Oamenii mă tratează ca un preș, ca pe cineva de care sunt liberi să abuzeze”. Atunci mai vrei să continui să crezi că „trebuie” să faci pe plac tuturor, și că „trebuie” ca toată lumea să te placă?

Carmen a renunțat la sistemul de credințe vechi, bazat pe „trebuie”, și l-a înlocuit cu unul mai eficient pentru fericirea sa: „în primul rând mă gândesc la mine, și doar apoi îi ajut pe ceilalți”. Ce s-a întâmplat este că prietenii și colegii o respectă acum mult mai mult pe Carmen, la fel și soțului său căruia i-a spus că nu dorește să își facă buletin pe adresa sa. Am aplicat modelul simplu ABC-D cu Carmen, și în doar puțin timp și-a schimbat perspectiva asupra realității, precum și calitatea vieții. Din vechiul sistem bazat pe „trebuie”, acum alege libertatea, acceptarea și adaptarea.

Acestea sunt câte cazuri reale în care implementarea modului ABC-D a readus foarte rapid satisfacția pierdută din viața celor implicați. Ei credeau că sunt victime, că nu au ce să facă și că vor suferi toată viața. Cu o simplă detectare a zeului Trebuie și apoi folosindu-se de întrebarea magică „De ce «trebuie»?”, au reușit să se debaraseze de vechile credințe care le aduceau suferință. La fel vei face și tu de acum înainte – ori de câte ori vei simți emoții nefericite, vei alege să proiectezi modelul ABC-D, să aduci lumină în nefericirea ta, să detectezi zeul Trebuie și să îl schimbi cu credințe sănătoase și aducătoare de fericire.

Asta înseamnă să fii în control asupra vieții și fericirii tale. Nimeni nu poate să îți creeze emoții, gânduri sau credințe, doar creierul tău le construiește. Tu poți să le crezi că „trebuie”, sau poți să te detașezi de ele, și să alegi credințe mai adaptate la realitatea care îți aduce satisfacția vieții.

Distribuie episodul unei persoane dragi, care suferă de anxietate

Ascultă acest episod aici, sau citește mai jos

Mergi cu mașina pe autostrada și persoana din față schimbă banda fără să semnalizeze, punându-ți ție viața în pericol. Peste câteva secunde face o depășire amenințătoare care riscă să creeze un carambol de accidente. Ce simți despre acel șofer și ce faci? Ce spui despre el? Probabil spui că „te enervează” acel șofer, „că îți strica ziua”, și ce i-ai face tu dacă ai putea.

Noi tindem să credem că un eveniment extern, sau o persoană poate să ne declanșeze emoții – acest lucru este, bineînțeles, fals. Ne gândim la enervare și furie ca emoții consecință, notate cu litera C, și numim litera A elementul activator, șofatul necugetat. Urmând psihologia populară, cea de la televizor, credem că litera C, emoțiile de furie și enervare sunt consecințe la elementul activator A, șofatul. Dar cât de adevărat este asta? Dacă asta ar fi adevărat, înseamnă că toate persoanele de pe planetă ar simți aceleași consecințe C. Dar se întâmplă asta așa? Toți omenii simt aceleași consecințe C furie și enervare la elementul activator A?

Probabil și tu cunoști persoane care reacționează diferit la șofatul periculos al altuia: unii oameni reacționează prin furie, alții prin surprindere, alții prin frică, alții neutru, alții aleg să râdă ca metodă protectivă. Asta ne arată că elementul activator A nu determină consecințele C. Ceva lipsește între A și C. Acel ceva este litera B, în engleza Beliefs, iar în română Credințe.

Litera A, activarea, nu determina consecințele C, ci sistemul nostru de credințe, litera B, ne creează emoțiile și gândurile pe care le experimentăm ca și consecințe. Înțelegi?

În cazul nostru, dacă o persoană are credința B că toată lumea „trebuie” să semnalizeze tot timpul, atunci văzând că nu se îndeplinește această credință, explodează în furie. Dacă o altă persoană are credința B că șoferul periculos este începător și de aceea face greșeli mai multe, atunci s-ar putea să îl ierte pe șofer și să simtă consecințele C: blândețe, înțelegere, calm. Observi cum același șofer care face aceleași greșeli este privit foarte diferit de ceilalți membri ai traficului.

Asta înseamnă că fiecare dintre noi avem o perspectivă diferită asupra realității, că fiecare dintre noi percepem realitatea diferit, și că simțim și reacționăm diferit la ea.

Un alt exemplu, doi oameni care au de vorbit în public într-o sală cu câteva sute de oameni. Acesta este elementul activator A. Ca și consecințe, prima persoană simte emoția de frica și panică, iar a doua persoană simte calm și relaxare. Cum pot două persoane care au același element activator A, să simtă atât de diferit C? Acest lucru este foarte simplu explicat prin intermediarul B, sistemul de credințe. Prima persoană are credințe perfecționiste, crede că „trebuie” să exceleze la vorbitul în public, altfel nu are valoare. A doua persoană are credințe realiste, crede că spectatorii sunt mult mai preocupați de mesaj, decât de cine și cum îl exprimă. Credințele B creează consecințele C: credința perfecționistă exprimată prin „trebuie”, îi activează primei persoane instinctul de supraviețuire și va avea un atac de panică. Credința realistă și optimistă a persoanei a doua va avea ca și consecință detașarea și calmul.

Iată cum două persoane, puse în fața aceluiași eveniment activator A, vor simți diferit, vor avea consecințe diferite C. Sistemul de credințe B ne creează realitatea, din cauza sa ne enervăm sau ne relaxăm, procrastinăm sau creăm, urlăm sau deschidem urechea și sufletul către ascultare.

Modelul acesta, ABC, îți dă răspunsul la întrebarea pe care ti-ai adresat-o de multe ori: de ce pe unii nu îi deranjează ce mă deranjează pe mine? Acum înțelegi răspunsul, pentru că fiecare dintre noi are un alt sistem de credințe B, fiecare privește altfel evenimentele sau persoanele activatoare A.

Poate chiar ai avut certuri cu partenerul de viață, mama sau copiii despre un lucru pe care tu îl vezi într-un mod, iar ei în altul. Acum înțelegi că chiar dacă ai credințe puternice despre un lucru, nu înseamnă că sunt adevărate, sunt doar sistemul tău de credințe B, construit de către creierul tău. Creierul soțului, al soacrei și al copiilor va construi mereu alte sisteme de credința B, subiective fiecăruia. Dacă vrei să termini un conflict cât mai repede, atunci ce te ajută nu este să îi forțezi sa aibă sistemul tău de credințe B, ci să înțelegi de ce cred ei ceea ce cred, adică care este sistemul lor de credințe B. Odată ce le înțelegi credințele, poți să lucrezi cu ele, și să ajungeți la un compromis. Când lucrezi cu credințele lor B, și nu încerci sa îi schimbi, atunci îi respecți, iar când îi respecți atunci poți comunica cu ei în mod eficient, și puteți să ajungi la o soluție satisfăcătoare pentru toți.

Anxietatea presupune a avea un sistem de credințe B mai nesănătos, unul în care frica de viitor îl paralizează pe creier în a crea povești mai pozitive și optimiste. Alți oameni reușesc să aibă o viață fericită pentru că au credințe mai sănătoase decât noi, sau măcar mai relaxate. Dacă știm modelul ABC al perspectivei noastre asupra realității, atunci ce putem face să suferim mai puțin, să avem consecințe C mai eficiente pentru satisfacția vieții noastre?

Răspunsul îl găsești în modulul următor.

Distribuie episodul unei persoane dragi, care suferă de anxietate

Ascultă acest episod aici, sau citește mai jos

Autosabotarea vine cu un „dar”, intre ghilimele, un dar care poate înainte nu îl conectai cu zeul Trebuie. În cazul lui Mihai, el se plânge de situația sa de la job, unde toți colegii performează mult mai bine decât el, se pricep mai bine, vorbesc mai bine, rezolvă mai multe tichete decât el. Ce spunea Mihai când a venit la mine? Spunea că „trebuie” să fie asemenea colegilor săi, să nu fie ultimul din departament, să muncească și el la fel de repede și mult ca grupul din care face parte.

Ce simțea Mihai când se autotortura cu gândul că „trebuie” să fie asemenea colegilor săi? Simțea o mare nefericire, simțea că nu este îndeajuns de bun, că nu se descurcă ca ceilalti și că nu are valoare. Credea că valoarea sa este un lucru care este oferit de cei din jur, iar daca el nu lua nota 10, ca și colegii săi, nu era un om bun, competent. Se plângea deseori că se crede stupid, prost, neinteligent. Se culca cu aceste gânduri și trăia în depresie și anxietate. Depresie pentru că „ar fi trebuit” să fie altfel, și anxietate pentru că mâine tot nu va fi „așa cum trebuie”, ca oamenii din departamentul sau.

Când am auzit acel „trebuie să fiu ca ceilalți”, am realizat că cel mai probabil, de fapt, Mihai nu dorea să fie ca ei. L-am întrebat: „ție ce îți place să faci, care este pasiunea ta favorită?” A răspuns că îi place fotografia și astronomia. L-am întrebat ce muncește la actualul job – răspunde „lucrez în IT și repar rețele informatice”. „Are legătură cu ce iubești tu, fotografia și astronomia?” îl interoghez. El răspunde „pasiunile mele nu au nici o legătură cu jobul la care «trebuie» să merg zilnic”. Îl întreb „Și atunci de ce ai dori să fii bun, ca și colegii tăi, la un job care nu îți place?” A rămas pe gânduri. Am mai avut câteva ședințe în care am revenit asupra subiectelor pasiune, job și „trebuie”, iar după câteva luni si-a schimbat total perspectiva.

Acum nu mai „trebuie” să fie ca ceilalti, ci alege să „vrea” să își direcționeze atenția către pasiunile sale și către familie. A rămas la același job, iar ironic, performanta sa a crescut, cu toate că jobul nu mai prezintă o importanță atât de mare pentru el ca înainte. De ce lucrează acum mult mai eficient, chiar dacă s-a detașat emoțional de job? Pentru că nu mai simte frică, nu mai are gândurile anxioase că „trebuie” să fie ca și colegii săi. În momentul în care a recunoscut că „nu vrea” să fie ca și colegii săi pentru că el are alte pasiuni și competențe, în momentul în care a încetat să se mai compare cu ei și-a câștigat libertatea. A câștigat puterea de decizie, s-a eliberat de a gândi și face ce „trebuie”.

La fel ca și Mihai, și noi ne autosabotăm, ne criticăm și ne pierdem încrederea în noi în fiecare zi, crezând că suntem inferiori, că nu avem valoare pentru că nu facem lucrurile ca omenii din jur, pentru că nu facem „cum trebuie”.

Mihai se critica pentru că nu era „cum trebuie”. Odată ce a scos expresia „trebuie” din viața sa, nu s-a mai autocriticat.

Nu poți critica, dacă nu există „trebuie”.

Iar dacă nu te critici prin trebuie, nu îți pierzi încrederea de sine, ci invers, te accepți și ai o relație sănătoasă și satisfăcătoare cu tine.

Sorina este mamă. La fel ca fiecare femeie care vine la mine, se întreabă dacă este o mamă bună. De fapt știe răspunsul la întrebarea aceasta. Știe ca este o mamă… ne-bună. De unde știe asta? Pentru că toată lumea îi spune asta. Soțul, de obicei absent, se plânge de relația lor. Mama soacră îi spune în mod repetat cum „trebuie” să crească copiii. Chiar și mama Sorinei îi dă sfaturi și comenzi zilnice despre cum „ar trebui” îmbrăcat copilul, cum „ar trebui” hrănit, cum „ar trebui” educat, etc. Toată lumea din jurul Sorinei știe cum „trebuie” crescut un copil, doar ea nu știe. Cat de ciudat este asta!?

Cred că realizezi că încrederea de sine a Sorinei este la pământ. Nu mai are curaj să facă nimic, de frica celor care o vor critica pentru motivul că nu face „cum trebuie”. Îi este frică de soț, mama, și soacră, și îi urăște pe toți – dar nu are curaj să vorbească despre asta – la o adică, ce mamă „bună” vorbește de rău soțul, mama, sau soacra?!

Sorina nu mai avea poftă de viață și ajunsese chiar să se gândească la marele pas, cel de a pleca de pe această lume. Trăia în continuu în frică și în activarea instinctului de supraviețuire, cu simptomele sale fizice: ritmul cardiac ridicat, dureri/înțepeneli de mușchi, tremurat, respirație grea. Credea că moare, sau că poate moartea ar scap-o de suferință.

Ce am făcut cu ea este ce am făcut și cu tine. Am analizat din multe perspective zeul Trebuie, cine îl folosește și de ce, și care sunt consecințele sale. Sorina a învățat că nu „trebuie” să facă ce îi spun ceilalți, că există o infinitate de moduri de a-ți creste copilul, iar soțul, mama și soacra doar încercau să o forțeze să urmeze calea lor.

Acest model este unul generic, care l-am observat la toate mamele cu un suflet bun, înconjurate de oameni care încearcă să le limiteze libertatea și puterea de decizie. De îndată ce Sorina a schimbat gândul „trebuie să fac ce spun ceilalți ca să fiu o mamă bună” cu gândul „fac ce vreau, și asta nu mă face o mamă rea, dimpotrivă”, viața ei s-a schimbat total.

Înainte, când credea că „trebuie” să facă ce i se spune, să execute ordinele soțului, mamei sau soacrei, atunci simțea o profundă lipsă de încredere de sine, simțea că valoarea sa este nulă. Acum nu mai simte atașament față de expresiile de „trebuie” a abuzatorilor, acum a ales să facă ce „vrea”, iar ce simte este control, mult control asupra vieții și deciziilor din viața sa. Simte că are putere și poate să îi înfrunte pe cei trei abuzatori. Nu îi mai crede, și nu își mai ia valoarea din spusele lor.

O persoană care spune ce „trebuie” să faci, ce „trebuie” să gândești, ce „trebuie” să simți, nu te definește ca valoare, ci doar te abuzează. Îți dă ordine să execuți, nu pentru că ei ar fi inteligenți, ci pentru că suferă de o lipsă de creativitate, și nu acceptă că exista mai multe moduri de a fi, inclusiv cel al tău. Într-un fel, ei încearcă să te transforme într-o copie a lor – dar tu vrei asta?!

Mihai și Sorina au fost puși în genunchi de grupul în care își petreceau timpul. Au fost torturați de către ceilalți prin folosirea zeului Trebuie. Chiar și Mihai și Sorina au crezut la un moment dat că nu fac „ce trebuie”. Odată ce au înțeles că totul se reduce la o expresie deosebit de falsă și distructivă, si-au schimbat modul de gândire. Când îți schimbi modul de vorbire, îți schimbi modul de gândire. S-au detașat de abuzatori, și au luat controlul asupra lor, renunțând să facă ce „ar trebui” și începând să facă ceea ce „vor”. Amândoi sunt acum oameni diferiți, renăscuți și fericiți – un lucru de care se miră cei care nu știu de ce s-au transformat atât de mult. Au reușit să scape de sub tirania abuzatorilor pentru că au renunțat să îl mai creadă pe zeul Trebuie.

Ok, felicitări pentru efortul de azi, ai parcurs un material complex. Am vorbit despre modul în care momentul în care ne propunem să facem ceva folosind zeul Trebuie: „trebuie să slăbesc”, „trebuie să fac curat”, „trebuie să scriu lucrarea”, este și momentul în care ne dăm seama că nu vrem să facem acel lucru, și că probabil vom procrastina făcând total alte lucruri: privind la televizor, navigând pe rețelele sociale, etc. Mai mult, cu fiecare acțiune care „ar trebui” să o facem, dar nu am nerealizat-o, ne învinuim, și ne scădem stima de sine. Și asta nu facem doar noi, ci suntem „ajutați” de către grupurile în care trăim, să luăm aminte că nu facem „ce trebuie”, că nu gândim „ce trebuie”, că nu simțim „ce trebuie”, etc, iar asta ne erodează și distruge încredea de sine. Chiar dacă intențiile celor din jur sunt nobile, practicarea lor prin folosirea zeului trebuie ne răpește puterea personală și satisfacția vieții.

Asta se întâmpla înainte, pentru că acum te protejezi de ei, te detașezi de ei, înțelegi că sunt limitați și că vor să te forțeze să fii și să faci ca ei. De acum înainte alegi să nu îi mai crezi, să nu mai faci ce „trebuie”, ci să faci ce „vrei”.

Îți doresc o zi plină de pace, ne întâlnim în modulul următor, pe curând!

Distribuie episodul unei persoane dragi, care suferă de anxietate

Ascultă acest episod aici, sau citește mai jos

Zeul trebuie este responsabil pentru o grămadă de suferință în viața ta, iar un mod foarte direct prin care îți provoacă durere este activarea instinctului de supraviețuire, de luptă sau fugă.

De exemplu, dacă privești la televizor, vei vedea doi oameni, politicieni, care aparent „discută” ceva. Să spunem că vorbesc despre partide, despre alegerile următoare. Care este un posibil dialog intre cele două personaje de pe ecranul dreptunghiular?

Persoana 1: „Partidul meu a înființat un număr mare de slujbe noi”

Persoana 2: „Joburi noi da, dar cu salar minim. Ar trebui să investim în educație, să atragem firme de inteligentă.”

Persoana 1: „Trebuie prima oară să gestionam șomajul, apoi putem să…”

Persoana 2: „Ba nu, ar trebui acum făcuți acești pași…”

Persoana 1: „Nu se poate, trebuie să…”

Observi cum „discuția” intre cei doi se inflamează, fiecare știe ce „trebuie”. După cum îți imaginezi, acest dialog nu mai este „discuție”, ci s-a transformat în conflict: fiecare interlocutor își ia rolul de zeu atotștiutor, care „știe ce trebuie” să facă… celălalt. Care dintre cei doi va ceda? Nici unul nu va ceda, pentru că amândoi „știu ce trebuie”, amândoi au acces la „adevăr”, și amândoi vor să îl convingă, de fapt să îl forțeze pe celălalt să accepte varianta sa.

Cui dintre noi îi place să fie forțat să accepte varianta altcuiva?

Un exemplu mult mai scurt și poate mai direct:

Mama 1: „Copilul «trebuie» vaccinat”

Mama 2: „Copilul nu «trebuie» vaccinat”

Ei bine, ce crezi că se va întâmpla intre aceste două persoane? Crezi că vor spune: „Ah, acum înțeleg punctul tău de vedere, voi face așa cum zici tu”? Bineînțeles că nu vor ajunge la un punct comun – singurul lucru ce se va întâmpla intre ele va fi un conflict mai mult sau mai puțin deschis, împreună cu bârfele aferente.

Un alt exemplu, doi oameni căsătoriți, au copil de doi ani. Cei trei merg la plimbare, în Martie – este soare, dar bate vântul. Întrebarea este cu ce haine să îl îmbrace pe cel mic. Fiecare dintre părinți știe cate haine „trebuie” să poarte copilul, fiecare îl critică pe cellalt:

El: „E prea cald afară, «trebuia» să îl îmbraci mai subțire”

Ea: „Nu știi tu, «trebuie» să aibă fâșul pe el”

Peste încă un minut cei doi soți sunt gata să își dea în cap. Fiecare „știe ce trebuie”, fiecare dorește să îl forțeze pe celălalt să accepte varianta sa.

De acum înainte îți vei orienta atenția către cei din jurul tău și vei analiza ce se întâmplă când oamenii vorbesc cu „trebuie”. Intre colegi sau în familie, observi cat de des folosesc oamenii cuvântul „trebuie”, iar apoi observi ce simte fiecare, și cat de repede ajung ei la conflict.

De departe, cea mai mare sursă de conflict și nefericire este folosirea cuvântului „trebuie”. După ce îți direcționezi atenția către număratul de cate ori apare „trebuie” în propozițiile oamenilor, vei observa că aproape nu pot să formuleze o propoziție fără acest cuvânt distrugător. Cred că vei zâmbi să auzi oameni adulți, care au un vocabular atât de sărac, redus la „trebuie să faci aia”, „trebuie să fac cealaltă”, „ar trebui ca…”.

Zeul Trebuie aduce conflictul imediat în viața noastră, și automat activează pe prietenul său. Care este prietenul său? Îl știi deja, și vorbim despre el în modulul următor. Pe curând!

Distribuie episodul unei persoane dragi, care suferă de anxietate

Ascultă acest episod aici, sau citește mai jos

„TREBUIE să merg la job”. Ce simți? O obligație, ceva neplăcut, un ordin, da? Ok, acum spunem: „VREAU să merg la job. Merg pentru că îmi place” – dacă ești norocos să îți placă. Mergi la job 9 ore pe zi și faci ce îți place. Super! Cum te simți? Poate ai colegi faini, sau un proiect care ajută oamenii.

Cum te simți când spui “VREAU să merg 9 ore să ajut umanitatea, să fac ceva ce îmi place, ceva care îmi dă sens vieții!” Te simți bine, nu-i așa?! Parcă eliberat/ă, entuziasmat/ă, curajos/ă.

Să spunem acum că faci parte din cei 60% care își urăsc jobul. Și eu am urât cam toate locurile de muncă de-a lungul carierei mele. Este o revelație să recunoști că îți displace locul de muncă, este o eliberare de sub presiunea socială, aceea că „ar trebui” să îți placă locul de munca, că „ar trebui” să îți placă să muncești pentru alții.

Ce spui în loc de TREBUIE.. ca ordin ceresc, care vine din norișori? Spui: „NU VREAU! NU VREAU să merg la job!” Și asta e ok. Este în regulă să urăști jobul. Și observi? TU ești în control!

Chiar și dacă urăști jobul și nu vrei să mergi la el, tot ALEGI să mergi acolo pentru că îți aduce bani. Sau, mai tare/cooler?, poate realizezi ca NU VREI să CONTINUI să mergi acolo. Poate te gândești să SCHIMBI departamentul, sau chiar să îți dai demisia și să schimbi jobul.

NU mai ești sclav! Din ipostaza de sclav care face ce TREBUIE, de neputință, dintr-o dată ai control. “NU VREAU, dar merg pentru consecințele pozitive.” Sau “NU VREAU, și îmi voi SCHIMBA ceva.” TU ești în control acum. Tu hotărăști ce se întâmplă în viața ta. Tu ești eroul propriei tale Aventuri. Tu ești în charge.

Deci, ce vom face noi, tu, vei elimina din limbajul/vocabularul tău acest cuvânt distrugător.

De acum înainte nu vei mai spune TREBUIE, ci, VREAU sau NU VREAU. Așa îți câștigi controlul, așa îți câștigi, viața înapoi!

Ok, felicitări pentru efortul de azi, ai intrat în mijlocul problemei. Am vorbit despre zeul Trebuie, despre cum apare ca o voce în capul nostru care ne dă ordine să facem lucruri pe care nu le dorim. Cu ce înlocuiești acest nefericit cuvânt? Cu VREAU sau NU VREAU. În acest mod îți recâștigi controlul și viața înapoi. De departe, cel mai mare distrugător al satisfacției vieții este zeul Trebuie, și pentru că este atât de important, continuăm mâine cu desacralizarea sa.

Îți doresc o zi plină de pace, ne întâlnim în modulul următor, pe curând!

Distribuie episodul unei persoane dragi, care suferă de anxietate

Ascultă acest episod aici, sau citește mai jos

De ce simțim astfel? De ce ne simțim mult mai bine când spunem VREAU sau NU VREAU, decât TREBUIE?

Pentru că atunci când spunem TREBUIE… renunțăm la control!

Noi nu avem control asupra vieții noastre, noi facem ce… TREBUIE. CINE? hotărăște este ce TREBUIE? Cine îți spune ție ce TREBUIE și ce NU TREBUIE? O ființă atotștiutoare din norișori? De unde vine/coboară? această lege ca TREBUIE? Cine este acea persoană care îți da ordine ce TREBUIE și NU TREBUIE?

Poi… NIMENI! Nu există NIMENI care să îți spune ce TREBUIE. Dar cumva, cumva, tu tot dai controlul vieții tale acelei persoane din nori, sau cuiva care nu este aici… care nu vorbește cu tine, și care probabil nici nu există. Cum este posibil așa ceva? Ca cineva care nu există, să-ți controleze viața? Poi, nu e posibil, nu-i așa?

Dar cumva, cumva, noi facem asta posibil, să renunțăm la controlul asupra propriei vieți. Și cum te simți când faci asta? Te simți tensionat/ă, presat/ă… mult/a lot. Te simți rău. Ai vrea cumva să nu te mai simți rău? Te cred. Te cred. Ce facem atunci? Luăm controlul vieții înapoi, folosind cele două expresii: VREAU și NU VREAU.

Distribuie episodul unei persoane dragi, care suferă de anxietate

Ascultă acest episod aici, sau citește mai jos

Ce se întâmplă dacă înlocuiești TREBUIE cu… VREAU?! Nu judecăm deocamdată dacă chiar VREAU, doar spunem cuvintele: “VREAU să mă trezesc mâine la 5 dimineața pe frig și întuneric, să fac sport.” Nu te gândi, doar simte ce se petrece în tine: “VREAU să mă trezesc mâine la 5 dimineața pe frig și întuneric, să fac sport.”

Cum se simte în corp? „VREAU să mă trezesc mâine la 5 dimineața pe frig și întuneric, să fac sport”. Cum se simte în corp? Mai e tensiune? Te mai simți negativ?

Ce spun oamenii când îi întreb asta? În primul rând ZAMBESC larg, iar apoi spun că nu mai simt tensiune. Că nu se mai simt presați. Se simt… FERICITI. Magie, nu-i așa? Am schimbat un singur cuvânt și starea oamenilor s-a transformat din negativ în plăcere. Este sau nu magie?

Hai să spunem că NU ești fan sport la 5 dimineața pe frig și întuneric. Ce spui atunci?

“NU VREAU!” Spune cu mine: “NU VREAU să fac sport mâine dimineața la 5, pe frig și întuneric!” Ce simți? Cum se simte în corp? Parcă ușor/lighter cumva, mult mai relaxat decât TREBUIE, nu-i așa?!

“NU VREAU să fac sport, și nu voi face.” NU TREBUIE. Te simți eliberat/ă, nu mai există presiune. Nu mai există TREBUIE.

De ce simțim astfel? De ce ne simțim mult mai bine când spunem VREAU sau NU VREAU, decât TREBUIE?

Distribuie episodul unei persoane dragi, care suferă de anxietate